ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την παρουσία δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες.

Τα ελληνικά πελάγη έχουν το προνόμιο να φιλοξενούν τέσσερα είδη δελφινιών. Το ζωνοδέλφινo, το ρινοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο και το κοινό δελφίνι. Όλα τα δελφίνια έχουν ένα σύστημα ηχοεντοπισμού με τη βοήθεια του οποίου προσανατολίζονται, εντοπίζουν την τροφή τους και επικοινωνούν μεταξύ τους. Μια επικοινωνία με κώδικες που δεν θα μπορούσε εύκολα να φανταστεί κανείς για ένα θαλάσσιο θηλαστικό. Είναι πολύ έξυπνα, κοινωνικά και φιλικά πλάσματα και ζουν σε μικρές κοινότητες που περιλαμβάνουν χιλιάδες άτομα.
4
ΕΙΔΗ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
37
ΧΛΜ/ΩΡΑ

Δυστυχώς, παρότι είναι τόσο αξιαγάπητα, ο άνθρωπος δεν τους συμπεριφέρεται με την ίδια φιλική διάθεσή. Παραμένει ο μοναδικός φυσικός τους εχθρός. Πετρελαϊκή ρύπανση στις θάλασσες, κλιματική αλλαγή, ηχορύπανση, παρενόχληση από σκάφη αναψυχής, στρατιωτικές ασκήσεις και έρευνες για υδρογονάνθρακες απειλούν όλα τα είδη δελφινιών όπως και όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά.
ΕΣΥ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;
Όλα τα δελφίνια έχουν ένα σύστημα ηχοεντοπισμού με τη βοήθεια του οποίου προσανατολίζονται, εντοπίζουν την τροφή τους και επικοινωνούν μεταξύ τους. Μια επικοινωνία με κώδικες που δεν θα μπορούσε εύκολα να φανταστεί κανείς για ένα θαλάσσιο θηλαστικό. Το κάθε δελφίνι έχει τη δική του μοναδική ηχητική υπογραφή ενώ ακούν συχνότητες 10 φορές πιο υψηλές από αυτές που ακούει ένας άνθρωπος.

ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
Οι φυσικοί εχθροί των δελφινιών είναι ελάχιστοι, όμως κάθε χρόνο στη Μεσόγειο χιλιάδες δελφίνια χάνουν τη ζωή τους.
Η μείωση της διαθέσιμης τροφής για τα δελφίνια καθώς και η υποβάθμιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος οδηγεί μακροπρόθεσμα στην μείωση των πληθυσμών τους στις ελληνικές θάλασσες. Αυτό έχει πολύ σοβαρές συνέπειες καθώς διαταράσσεται συνεχώς η θαλάσσια περιβαλλοντική ισορροπία. Τα δελφίνια τρέφονται με άλλα θαλάσσια είδη, κυρίως ψάρια και καλαμάρια, αλλά και τα ίδια αποτελούν τροφή για άλλα, όπως οι καρχαρίες.
Χωρίς τα δελφίνια η θαλάσσια τροφική αλυσίδα θα διαταραχθεί ανεπανόρθωτα, κάτι που θα έχει σοβαρές συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον. Φυσικά, οι επιπτώσεις δε μένουν μόνο στο βυθό της θάλασσας. Οποιαδήποτε διατάραξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος θα επηρεάσει άμεσα τη ζωή όλων των ανθρώπων που εξαρτώνται οικονομικά από δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα. Έτσι, προστατεύοντας τα δελφίνια, εκτός του ότι βοηθάμε ένα αξιαγάπητο και έξυπνο πλάσμα να επιβιώσει φροντίζουμε ώστε να διατηρηθεί η θάλασσά μας υγιής και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτή σε απασχόληση.
Το κοινό δελφίνι δυστυχώς μόνο κοινό δεν είναι στις ελληνικές θάλασσες, καθώς κινδυνεύει με εξαφάνιση.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Αρχικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε τις φυσικές συνθήκες επιβίωσης και αναπαραγωγής των δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στον Κορινθιακό κόλπο.
Στο WWF καταγράφουμε τον πληθυσμό των δελφινιών μέσω εναέριας έρευνας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή πάνω από την περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Πιέζουμε για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των πληθυσμών ψαριών με τα οποία τρέφονται τα δελφίνια.
Προωθούμε σχέδιο δράσης για την εξομάλυνση της σχέσης αλιέων και δελφινιών. Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τους πολίτες για τον μεγάλο κίνδυνο της θαλάσσιας ρύπανσης που προέρχεται από τα σκουπίδια των πόλεών μας.
Προωθούμε σχέδιο δράσης για την εξομάλυνση της σχέσης αλιέων και δελφινιών.
